Header

Senior Controller

ICCO Cooperatie is op zoek naar gemotiveerde collega's die onze missie tegen armoede en onrecht steunen en zich in willen zetten voor een wereld waarin mensen in waardigheid en veiligheid kunnen leven.

ICCO Cooperatie is een wereldwijde organisatie. ICCO werd in 1964 opgericht en in 2012 omgevormd tot een cooperatie. De leden van de cooperatie zijn Edukans, de Protestantse Kerk in Nederland/Kerk in Actie en de vereniging coPrisma.
Wij werken op het gebied van duurzame economische ontwikkeling, democratie en vrede, toegang tot basisvoorzieningen, voedselzekerheid en klimaatverandering met een varieteit aan organisaties.
Naast een internationaal hoofdkantoor in Nederland (Utrecht) hebben we 7 regionale kantoren. ICCO Cooperatie heeft ongeveer 300 werknemers (60% niet-Nederlands) en een budget van EU 100 miljoen in 2013.

Samen met de Protestantse Kerken in Nederland voert ICCO een Shared Service Centre voor diensten op gebied van HRM, ICT en Finance.
Voor de afdeling Finance, Monitoring and Evaluation (FME) zijn wij op zoek naar een:
Senior Controller (m/v)
(32- 36 uur, in eerste instantie voor de periode van 1 jaar)
Over de directe omgeving
Het werkgebied van de Senior Controller strekt zich uit over de deelgebieden Finance, Control, Fund Management en Fiscale Zaken. De afdeling FME is verantwoordelijk voor de registratie en verantwoording van alle financiele processen binnen de gehele PKN dienstenorganisatie en ICCO organisatie. De afdeling FME is onderverdeeld in de geintegreerde financiele- en projectadministratie, de salarisadministratie en control en reporting. Er werken momenteel 35 mensen. Het team kenmerkt zich door een informele resultaatgerichte cultuur. Wij stellen hoge kwaliteitseisen aan de communicatie met onze interne klanten, wat betekent dat wij ons dienstverlenend en representatief opstellen. Collega's onder elkaar gaan informeel maar wel professioneel met elkaar om.
Over de functie
Er is een ontwikkeling gaande waarbij ICCO niet alleen meer als belangrijkste kerntaak financieren heeft, maar ook andere diensten levert, zowel vanuit het centrale kantoor in Utrecht als vanuit de regiokantoren in de verschillende landen. Hierbij kun je denken aan de externe inzet van ICCO-expertise, samenwerkingen met bedrijven, particuliere investeringen, beheer van fondsen op naam en allerlei andere samenwerkingsvormen.

Kortom, de gedecentraliseerde eenheden, de grotere diversiteit in financieringsvormen, financieringsbronnen en toepassingen, risicomanagement en de strengere kwaliteitseisen vragen meer dan ooit om een transparante administratieve organisatie.
De Senior Controller
  • Je bent verantwoordelijk voor de samenstelling, juistheid, controle en analyse van de (geconsolideerde) jaarrekeningen.
  • Je bent verantwoordelijk voor de opstelling van de begroting, meerjarenraming, en budgetten, rapporteert hierover en bewaakt deze.
  • Maakt risico-inschattingen ten bate van waarderingen in de jaarrekening.
  • Je geeft adviezen over het financiele beleid van de organisatie.
  • Je bent verantwoordelijk voor ICCO's fiscale compliance.
  • Je participeert in projectteams die betrekking hebben op optimalisatie van bedrijfsvoering.
  • Je onderhoudt op professionele wijze contacten met o.a. de externe accountant, de Belastingdienst, onze huisbankier en andere externe instanties die bij de financien van ICCO betrokken zijn.
De standplaats is Utrecht met mogelijk een of twee reizen per jaar naar de regiokantoren.
Als ideale kandidaat
  • Heb je een afgeronde WO opleiding Bedrijfseconomie, Accountancy of vergelijkbaar.
  • Heb je tenminste 7 jaar relevante werkervaring.
  • Heb je kennis van en interesse in regelgeving rondom jaarverslaggeving en fiscaliteit (nationaal en internationaal, specifiek RJ650).
  • Heb je ervaring met MFS subsidieverantwoordingen, liefst als penvoerder.
  • Ben je bekend met internationale fiscaliteit.
  • Is bekendheid met de BTW-problematiek een pre.
  • Bekendheid met andere, voor ontwikkelingssamenwerking relevante subsidiestromen is een pre.
  • Beschik je over een uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkings-vaardigheid in het Nederlands en het Engels.
  • Beschik je over zeer goede sociale vaardigheden en bent standvastig. Je begeleidt en controleert afdelingen en regiokantoren bij het ontwikkelen en toepassen van financiele, administratieve en logistieke processen, procedures en systemen.
  • Ben je resultaat- en oplossingsgericht en creatief in het vinden van maatwerk op basis van uniforme uitgangspunten.
  • Ben je klantgericht, accuraat en analytisch.
  • Heb je affiniteit met de christelijke wortels van ICCO.
Van onze kant kun je rekenen op een goede werkomgeving met veel ruimte voor eigen initiatief. Het salaris is conform de ICCO-regeling (schaal 12) en bedraagt minimaal EU 3.181 en maximaal EU 4.910 bruto per maand bij een 36-urige werkweek. Naast een vakantietoeslag (8%), biedt ICCO een eindejaarsuitkering ter hoogte van 8,3%.
Voor meer informatie over de functie bel je met Karin Potma, Hoofd FME, 030 - 6927829. Je schriftelijke sollicitatie, met CV, kun je voor 6 oktober a.s. sturen naar ICCO, HR afdeling, vacancies@icco-cooperation.org, onder vermelding van vacaturenummer 2014-015. De gesprekken zullen plaatsvinden in de week van 13 oktober. Acquisitie naar aanleiding van deze vacature wordt niet op prijs gesteld.