Header

Climate & Low Carbon Development Program Specialist

Het FairClimateFund zoekt een Climate & Low Carbon Development Program Specialist (36 uur per week).
Het FairClimateFund (FCF) is een sociaal bedrijf opgericht door ICCO, een ontwikkelingsorganisatie met een kantoor (Global Office) in Utrecht en 7 regiokantoren wereldwijd. Doel van FCF is om fair trade CO2-certificaten (carbon credits) te verkopen aan (commerciele) partijen die klimaatneutraal willen worden. FCF financiert de biogasinstallaties en houtskoolovens van arme gezinnen in ontwikkelingslanden en begeleidt het monitorings- en certificeringtraject. De carbon credits die worden geproduceerd door deze huishoudens dienen als afbetaling.
Dit mechanisme geeft gezinnen daarmee toegang tot duurzame energie en schoner koken. De winst die FCF maakt op de verkoop van de credits wordt geherinvesteerd in nieuwe duurzame energieprojecten. De projecten hebben een positieve invloed op de gezondheid van vrouwen en kinderen, gaan ontbossing tegen en leveren tijdbesparing waardoor er ruimte ontstaat voor economische activiteiten.
Per 1 september 2014 zal FCF ook de activiteiten van het FairClimateProgram (FCP) van ICCO gaan uitvoeren. Het FairClimateProgram heeft als doel om in nauwe samenspraak met de regiokantoren bestaande projecten en programma's te beheren en nieuwe projecten verder te ontwikkelen. Deze projecten worden ontwikkeld ten behoeve van het genereren van fair trade carbon credits en dragen bij aan de vermindering van CO2 uitstoot, ook bijvoorbeeld in landbouwketens als koffie en sheanut. FCP monitort en rapporteert aan ICCO over de planning en voortgang van de programma's en projecten en bewaakt de kwaliteit van de uitvoering binnen de gestelde kaders van de opdracht. Tevens onderhoudt zij de relaties met ICCO op de - voor de uitvoering van de opdracht - relevante partijen.
Hiervoor zoekt FCF een Climate & Low Carbon Development Program Specialist met de volgende verantwoordelijkheden en taakgebieden:
Project- en programmabeheer
  • Formuleert en rapporteert over de werkzaamheden voor het FairClimateProgram voor de opdrachtgever ICCO met een tijdsplanning en kosteninschatting ten behoeve van het beheer van de projecten en programma's binnen FCP in nauwe samenspraak met FCF.
  • Realiseert de uitvoering van de taken van FCP binnen de overeengekomen tijd en het beschikbare budget en houdt zicht op de planning, klanttevredenheid, bestede uren en budgetten.
  • Doet voorstellen m.b.t. de FCP projectenportefeuille "Global Office" en draagt zorg voor correct beheer.
    Geeft advies t.a.v. regionale budgetverdeling van de FCP programmamiddelen voor 2015
  • Houdt zicht op de voortgang en samenhang van projecten en adviseert en motiveert de klimaat Program Officers van de ICCO regiokantoren bij de realisatie ervan.
  • Adviseert regiokantoren m.b.t. de opbouw van het FCP in samenhang met de te behalen resultaten en kansen die regio's kunnen benutten.
  • Stelt voor ICCO rapportages op (o.a. jaarplan en jaarverslag) t.b.v. het management.
  • Adviseert de PMEL unit bij het actueel houden van informatiesystemen.
  • Levert beleidsbijdragen voor ICCO's inzet in internationale fora zoals FLO, COP.
Kennisontwikkeling en -opbouw
  • Houdt zicht op ontwikkelingen in het vakgebied en signaleert mogelijkheden om ten aanzien van de beheerde projecten en programma's de kennis van de klant en voor de klant relevante externe partijen te combineren, benutten en vergroten.
  • Geeft specialistisch advies aan de regiokantoren van ICCO en zorgt voor capaciteitsopbouw (training) op verzoek van de klant en beoordeelt hoe nieuwe kennis en strategieen ten aanzien van FairClimateProgram ontwikkeld en ontsloten kunnen worden, zodat deze optimaal benut worden door de verschillende partijen in de beheerde projecten en programma's.
  • Bedenkt mogelijkheden om de opgedane kennis in het werkveld en in de organisatie toe te passen en te ontsluiten.
  • Bouwt en onderhoudt een netwerk om kennis uit te wisselen met specialisten, op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen in het vakgebied, om mogelijkheden voor samenwerking te identificeren, om hulpbronnen (fondsen, mensen, kennis) te vergaren en om potentiele klanten te vinden.
  • Geeft bijdrage bij de beleidsontwikkeling op het terrein van REDD+ , fair frade certificering van credits, adaptatie gecombineerd met mitigatie, hernieuwbare energie voor productie en klimaat neutrale waardeketens.
Fondsenwerving
  • Ondersteunt en fondsenwervingsactiviteiten t.b.v. projecten en FCF business development
De geschikte kandidaat heeft:
  • Tenminste 5-7 jaar relevante werkervaring in een internationale context op het gebied van klimaat en duurzaamheid, bij voorkeur ook et REDD +.
  • Kennis van de mondiale klimaatproblematiek op WO niveau, CO2 - uitstoot en de verschillende standaarden en certificeringstrajecten van carbon credit projecten (mn Gold Standard, CDM-methodologien, PoA's/CPA's en bij voorkeur FairTrade).
  • Kennis en ervaring met de ontwikkeling van low carbon projecten vooral op het terrein van mitigatie (energievoorziening op huishoudniveau in ontwikkelingslanden, in landbouwketens).
  • Vaardigheden voor het opbouwen en onderhouden van relaties in netwerken, het maken van eenduidige afspraken over de programma uitvoering en het coachen en inhoudelijk ondersteunen van Program Officers van de klant op afstand.
  • Vaardigheden voor het winnen van vertrouwen bij (potentiele) klanten en samenwerkende partijen en voor het adviseren over nieuwe oplossingen.
  • Uitstekende mondelinge en schriftelijke uitdrukkingsvaardigheid, in het Nederlands en Engels en mogelijk ook kennis van Frans en/of Spaans en/of Portugees.
  • een voorkeur voor zelfstandig werken, een ondernemende instelling, is initiatiefrijk en pionier met uitstekende communicatieve eigenschappen.
Wij bieden u:
  • Een afwisselende en zelfstandige positie in de uitvoering van de opdracht van ICCO met de mogelijk het klimaatprogramma verder op te bouwen in samenspraak met de klimaatmedewerkers in de regiokantoren in Latijns Amerika, Afrika en Azie.
  • Een aanstelling bij FCF van een jaar met de bedoeling dit te verlengen.
  • Salaris is conform de ICCO Arbeidsvoorwaardenregelingregeling Global Office Utrecht en de functie is ingeschaald in schaal 10. Het salaris is afhankelijk van opleiding en werkervaring en bedraagt maximaal EU 3.773,- bruto per maand op basis van 36 uur.
  • De standplaats is Utrecht.
Voor meer informatie, kunt u contact opnemen met Neera van der Geest, Directeur FairClimateFund
(06-50657358) of Maarten Derksen, Fund Manager (030-2348210).
In de eerste twee weken van augustus kunt u bellen met Jaimy Hauth, HR Adviseur (030-8801372).
Algemene informatie over FairClimateFund vindt u op www.fairclimatefund.nl enwww.icco.nl. Uw schriftelijke motivatie en CV, kunt u voor 1 september mailen naar FCF: info@fairclimatefund.nl, onder vermelding van Vacature Climate & Low Carbon Development Program Specialist en naam. Kandidaten die aantoonbaar voldoen aan alle gestelde functie-eisen komen in principe in aanmerking voor een selectiegesprek.
Deze gesprekken zullen plaatsvinden in september. De aanstelling is zo snel mogelijk.